Pokud plánujete v rámci svého podnikatelského plánu otevřít myčku nákladních vozidel, můžeme vám hned na začátku říct, že se jedná o skutečně výhodnou investici. Podnikání v tomto oboru má, stejně jako samotná myčka užitkových vozů, svá specifika. Proto jsme pro vás připravili článek, ve kterém se dozvíte vše, co byste měli před vytvořením poptávky vědět. 

Jak se staví myčka nákladních vozidel?

Výběr místa je před stavbou myčky pro nákladní vozidla zásadní

Ty nejúspěšnější myčky klasických i nákladních automobilů spojuje jedna věc. Hádáte správně. Jedná se o lokalitu. Klasickým automyčkám se daří nejvíce u čerpacích stanic, nákupních center nebo poblíž sídlišť, tam kde bydlí lidé. Na dálnici byste s ní příliš nepochodili.

U myčky nákladních vozidel je to jiné. Čím blíž je hlavnímu tahu, tím rychleji se vám investice vrátí. Důležitější než frekventovanost okolí a přítomnost obyvatel je blízkost logistických nebo výrobních společností, případně dopravních uzlů buď v blízkém okolí, nebo na cílové trase tj. k sídlům a depům firem. Jiné jsou i  technické parametry, které by měl ideální pozemek splňovat.

Co musíte při výběru pozemku zvážit? 

Dostatečná rozloha pozemku

Dostatečná velikost je jednou z nejdůležitějších věcí. Jen samotná myčka (potažmo mycí prostor) náklaďáků by měl mít minimálně 25 metrů na délku a 5,5 metru na výšku. Od toho se pak odvíjí i minimální velikost pozemku, který by měl mít alespoň 1000m2 s možností čekání a odjezdu vozů.

Máte vybraný pozemek, který je dostatečně velký, ale je pro kamiony a další užitkové vozy také dobře dostupný? Myslete na to, že řidiči většinou nemají čas dávat si delší zajížďku a vždy zvolí myčku, kterou mají po cestě. 

Připojení na inženýrské sítě

Myčka je náročná i na celkovou infrastrukturu pozemku. Důležité je připojení k inženýrským sítím, především k hloubkové kanalizaci. Samozřejmostí je také přívod vody a přípojka pro její ohřev. 

Před samotnou stavbou myčky budete muset navrhnout také řešení pro systém recyklace vody přes ČOV.

Administrativní procesy, které vás čekají před zahájením stavby

Pokud už jste si vyhlídli pozemek, který splňuje všechny (nebo alespoň většinu) požadavků pro úspěšný rozjezd myčky pro nákladní vozidla, máte napůl vyhráno. Abychom se mohli společně pustit do realizace vašeho podnikatelského plánu, je nutné získat oficiální oprávnění. 

K úspěšnému schválení a oprávnění stavět budete potřebovat následující náležitosti: 

  • Studii proveditelnosti,
  • schválení stavby od dopravního inspektorátu,
  • posudek k dopravní situaci na pozemku při výjezdu na komunikaci (ten získáte právě od dopravního inspektorátu ve vaší lokalitě),
  • vyjádření vodohospodářů,
  • a nakonec klasické stavební povolení. 

Pokud bychom měli vypíchnout na celém podnikání tu nejnáročnější věc, pravděpodobně by to byla přesně tato část. 

A proto jsme tu my, abychom vám s legislativní částí pomohli.

Kromě samotné myčky nákladních vozidel od nás získáte také kompletní servis, který zahrnuje mimo jiné i marketingovou podporu

Typy myček pro nákladní vozidla

Mytí nákladních vozů se od osobních liší velmi a to především nutností aktivního bussines konceptu pro klienty a doporučuje se obsluha na místě.  Mytí nákladních vozů je preferováno kartáčové mytí s případným tlakovým mytím např. stacionárními rámy LIP. Ty na auto nanášejí chemii nebo ji oplachují. Bezkontaktní způsob mytí se u nákladních vozů velmi často kombinuje s ručním předmytím mytím vysokotlakým stacionárním nebo mobilním strojem.

Další možností jsou pak kartáčové myčky se stacionárními kartáči, kterými vůz projíždí. Jedná se o rychlé a efektivní čištění, které umožňuje vozidlům svižný návrat na cestu. Tento typ mytí se nejčastěji využívá pro prostředky hromadné dopravy.

Nevíte, jakou myčku vybrat, nebo jestli máte vhodný pozemek? Kontaktujte nás

Váháte, jestli je váš pozemek pro myčku náklaďáků vhodný, nebo váháte, který typ myčky vybrat? Kontaktujte nás! 

Náš specialista se podívá na váš pozemek i možnosti a nabídne vám to nejlepší řešení přímo na míru a v případě, že budete mít zájem, udělá vám samozřejmě i cenovou nabídku.